Södra onderzoekt mogelijkheden duurzame agro-verbeterde naaldhoutpulp
Bosbouwgroep Södra onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe pulp. De pulp zal bestaan uit een combinatie van hout uit duurzaam beheerde bossen in Zuid-Zweden met landbouwresten uit bronnen in de buurt van de pulpfabrieken van het bedrijf.
Södra is de grootste vereniging van boseigenaren in Zweden en een internationale bosbouwgroep. De activiteiten van de organisatie zijn gebaseerd zijn op de verwerking van bosgrondstoffen van leden. De nieuwe innovatie combineert landbouwresiduen met zachthoutpulp om een nieuw product te produceren dat hulpbronnenefficiënt, duurzaam en prestatiebevorderend is voor papierfabrikanten.
Landbouwresten als krachtverhogend ingrediënt
Södra doet al geruime tijd onderzoek naar het gebruik van landbouwresten als krachtverhogend ingrediënt in pulp. Na uitgebreid onderzoek en ontwikkeling heeft Södra nu de expertise en technologie om landbouwresiduen te gebruiken om een agro-verbeterde zachthoutpulp te creëren met aanzienlijke treksterkteverhogende eigenschappen, vooral in het lagere raffinagebereik.
‘Dit proces kan voordelen opleveren voor klanten, onze leden en het milieu door de status-quo uit te dagen’, legt Lotta Lyrå, CEO van Södra, uit. ‘Het omvat ons circulaire perspectief, onze wens om in de hele waardeketen samen te werken voor duurzamere oplossingen en het idee dat we het beste van bosinnovatie van de ene familie naar de andere kunnen doorgeven, van de bossen van onze leden naar de consument.’
Premium ingrediënt
‘Het is belangrijk op te merken dat de landbouwresiduen het hout uit de bossen van onze leden niet zouden vervangen, maar fungeren als een premium ingrediënt om een hoogwaardige pulpsoort te produceren’, zegt Catrin Gustavsson, Executive Vice President Södra Innovation. ‘Voor papierklanten zal een klein percentage van de landbouwresiduen in de agro-verbeterde naaldhoutpulp een aanzienlijke treksterkte geven aan de eigenschappen van het uiteindelijke vel.’
Södra onderzoekt nu de volgende stap, het uitvoeren van productiecampagnes.
Geen nieuws missen?