Abonneren  Inloggen

Signprinters deel 2

14 september 2023

In PRINTmatters 4 besteden we opnieuw uitgebreid aandacht aan signprinters. Deze keer gaat het over de uitgebreide keuze die signmakers nu hebben uit roll2roll-printers.

Met de komst van latex (een vorm van resin, ofwel hars-inkt) opende HP een nieuw perspectief. UV-inkten werden al langer toegepast in grotere printers. Er was een nieuwe generatie ‘led’-UV-inkten nodig om ook de typische signprinter daarmee uit te rusten. Beide technieken brengen extra toepassingen binnen bereik en sluiten aan op de ontwikkeling waarbij signmakers vaker decoratief aan het werk gaan.

Watergedragen inkten

HP stapte destijds in de markt voor eco-solvent door grootformaatprinters die door Seiko geleverd waren, onder eigen label uit te brengen. HP zag dat deze markt enorm groeide en sloot een overeenkomst waarbij Seiko zich tijdelijk terugtrok en HP de printer onder hun label bracht. Het doel van HP was echter, ook toen al, om voor deze markt printers te bouwen uitgerust met watergedragen inkten. Deze inkt kennen we nu als latex-inkt.

Hars

Het was echter Dupont die samen met Encad de eerste watergedragen resin-inkt (hars) in dit marktsegment introduceerde: met de Vinyljet 36 (2003). Met een afdruksnelheid van in de praktijk net iets meer dan 2m2 per uur en een voor signtoepassingen te smalle afdrukbreedte van 93 cm werd deze printer snel vergeten. Het concept was nog niet marktrijp.

Naast de ontwikkelingen bij HP-printers besteedt auteur Herman Hartman in dit artikel ook aandacht aan merken als Canon, Epson, Mimaki, Mutoh, Ricoh, Roland DG.

Lees het hele artikel in PRINTmatters 4.


Nog geen abonnement?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending