Abonneren  Inloggen

Experiment met kleiner stembiljet

12 maart 2024

Tijdens de Europees Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni 2024 wordt in 5 gemeenten voor het eerst gestemd met een kleiner en handzamer stembiljet. In de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo wordt het nieuwe model stembiljet, in formaat A3, getest.

Op de bovenste helft van het model stembiljet waarmee wordt geëxperimenteerd staan de logo’s en namen van de partijen. Op de onderste helft staan kandidaatsnummers. Er staan geen namen van kandidaten op het stembiljet. Die vindt de kiezer in een overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje ligt, in elk stemlokaal hangt en dat iedere kiezer voor de verkiezingsdag thuis ontvangt. Het stembiljet is de afgelopen jaren uitgebreid getest met verschillende doelgroepen.

Het stembiljet waarmee geëxperimenteerd gaat worden

Toegankelijkheid

Een nieuw stembiljet is volgens de website van de Rijksoverheid nodig, omdat het huidige stembiljet groot is en daardoor voor kiezers, maar ook voor stembureauleden lastig te lezen en te hanteren is. Ook gemeenten vragen al geruime tijd om de ontwikkeling van een nieuw stembiljet dat makkelijker en sneller te tellen is. Het nieuwe model stembiljet waarmee straks geëxperimenteerd wordt, is veel kleiner en makkelijker in gebruik. Voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet ook toegankelijker, omdat het beter te gebruiken is in combinatie met een hulpmiddel, zoals een stemmal en audio-ondersteuning. Daarnaast bevordert het afbeelden van de logo’s van partijen op het stembiljet de toegankelijkheid.

‘Verkiezingen zijn de basis van onze democratie’, zegt Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ‘Het is belangrijk dat iedere kiezer zijn of haar stem kan uitbrengen. Met dit kleinere en handzamere stembiljet willen we de verkiezingen nog toegankelijker maken. Ik ben blij dat deze 5 gemeenten tijdens de Europees Parlementsverkiezingen meewerken aan het experiment met een kleiner en handzamer model stembiljet. Als het experiment goed verloopt, willen we zo snel mogelijk de wet aanpassen zodat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet.’

Bron: Rijksoverheid


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief