Abonneren  Inloggen
Van onze partner Vogelaar

Direct mail als duurzaam alternatief voor e-mail?

27 februari 2025

Veel mensen denken dat e-mail de meest duurzame manier van communicatie is, omdat het geen fysiek materiaal gebruikt. Maar de werkelijkheid is complexer. Direct mail, oftewel fysieke post, heeft de afgelopen decennia enorme duurzaamheidsstappen gezet. Daardoor is het in veel opzichten een duurzamer alternatief dan digitale communicatie. In dit artikel legt Vogelaar uit waarom.

1. Papier en productie: recyclen en experimenteren

De Nederlandse papiersector is al tientallen jaren bezig met verduurzaming. Volgens het Informatiecentrum Papier en Karton wordt maar liefst 89% van het papier en karton in Nederland ingezameld en hergebruikt. Daarnaast bestaat 87% van het in Nederland geproduceerde nieuwe papier uit gerecycled materiaal. Voor ongeadresseerde post ligt dit percentage nog hoger: 95% van het gebruikte papier voor folders is gerecycled. Bovendien dragen consumenten hier zelf aan bij: 97% brengt ontvangen folders naar de papierbak.

Daarnaast wordt er continu geëxperimenteerd met alternatieve grondstoffen zoals suikerbietenvezels en mammoetgras. Dit verlaagt de milieubelasting verder. Ook de ontwikkeling van lichtere papiersoorten draagt bij aan een duurzamere verzending, doordat het transport minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Digitaal printen helpt ook bij verduurzaming, omdat bedrijven alleen het materiaal kunnen produceren dat daadwerkelijk nodig is.

2. Slimme data: minder verspilling

Een belangrijk voordeel van direct mail is de mogelijkheid om met slimme data te werken, waardoor er minder verspilling is. Doelgerichte en relevante postcampagnes zorgen ervoor dat minder onnodige berichten worden verstuurd, wat leidt tot minder drukwerk, energieverbruik en transport.

Bij geadresseerde post wordt bijvoorbeeld het Postfilter geraadpleegd om te voorkomen dat post wordt verstuurd naar mensen die hierin geen interesse hebben. Ook wordt retourpost zoveel mogelijk verminderd door adresbestanden up-to-date te houden en bijvoorbeeld het Nationaal Overledenenregister te raadplegen. Door datasegmentatie kunnen bedrijven hun doelgroep gerichter benaderen, wat leidt tot een hogere conversie met minder materiaal.

Bij ongeadresseerde post speelt consumentenvoorkeur een grote rol. Via een JA-sticker, InMijnBus, Folderkiezer en Kies-je-Folders kunnen consumenten zelf bepalen welke folders ze willen ontvangen. Dit voorkomt onnodig drukwerk en verspilling.

3. Groene distributie

Naast de reductie van onnodige post en folders, wordt er ook hard gewerkt aan het vergroenen van de distributie. PostNL en Spotta, de grootste bezorgers van post en folders, nemen diverse maatregelen om de ecologische impact te verkleinen. Bezorging gebeurt grotendeels lopend of op de fiets, en 96% van de vervoersmiddelen in de “last mile” is emissievrij. Waar elektrisch bezorgen nog niet mogelijk is, worden fossiele brandstoffen vervangen door groene alternatieven.

Bovendien wekt PostNL in haar distributiecentra al gemiddeld 50% van de benodigde elektriciteit op met zonnepanelen, en nieuwe sorteercentra behoren tot de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland. Alle toekomstige gebouwen worden CO2-neutraal of zelfs CO2-positief gebouwd.

4. Hogere conversie

Naast de duurzaamheidsvoordelen heeft direct mail een veel hogere conversie dan e-mail. Onderzoek toont aan dat fysieke post beter wordt opgemerkt, langer blijft liggen en vaker wordt geopend dan e-mails, die vaak ongelezen worden verwijderd of in de spamfolder belanden. Mensen waarderen fysieke post meer en nemen er de tijd voor, wat leidt tot een grotere impact en een hogere respons. Bedrijven die direct mail inzetten, zien daardoor vaak betere resultaten dan met digitale marketing alleen.

De duurzame mythe van e-mail

Hoewel e-mail geen fysiek materiaal gebruikt, betekent dit niet dat het milieuvriendelijk is. De wereldwijde digitale infrastructuur die nodig is voor e-mailverkeer – servers, datacenters en netwerken – verbruikt enorme hoeveelheden energie. Veel van deze datacenters draaien op fossiele brandstoffen. Bovendien blijft ongewenste e-mail, zoals spam en massamarketingberichten, een groot probleem. Elke ongelezen of verwijderde e-mail draagt bij aan onnodig energieverbruik.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Bristol genereert één gewone e-mail ongeveer 4 gram CO2-uitstoot, en een e-mail met een grote bijlage kan oplopen tot 50 gram CO2. Gezien het feit dat er wereldwijd dagelijks honderden miljarden e-mails worden verstuurd, is de ecologische voetafdruk van digitale communicatie aanzienlijk.

Duurzaam verzenden is vanzelfsprekend

Bij Vogelaar is duurzaam verzenden vanzelfsprekend. We staan bekend in de markt als een “groene verzender”. Onze productie is CO2-neutraal en we werken al jaren aan het duurzamer maken van onze bedrijfsactiviteiten. Waar mogelijk willen we bijdragen aan een beter en schoner milieu. Duurzaamheid is voor ons geen eenmalig, maar een voortdurend proces. We willen bijdragen aan de maatschappij en het milieu zonder onze bedrijfsprestaties uit het oog te verliezen. Bij Vogelaar zijn we praktisch groen en verzenden we duurzaam!

Vogelaar heeft vele lidmaatschappen, samenwerkingen, nominaties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Zoals de milieubarometer, CO2 neutrale bezorging en het groencertificaat. Ook maken we gebruik van duurzaam FSC gecertificeerd papier en biofolie (hernieuwbare grondstoffen en 100% recyclebaar). Lees meer over duurzaamheid bij Vogelaar via deze link.

Conclusie

Direct mail is door de jaren heen enorm verduurzaamd en biedt bedrijven een milieuvriendelijke manier om hun doelgroep te bereiken. Door slim gebruik te maken van gerecycled papier, innovatieve grondstoffen, datagedreven marketing en groene distributie, is direct mail een verantwoorde keuze. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft e-mail een aanzienlijke ecologische impact vanwege de hoge energiebehoefte van datacenters. Bovendien zorgt direct mail voor een veel hogere conversie, waardoor bedrijven met minder inspanning betere resultaten behalen.

Wil je een duurzame marketingstrategie? Overweeg dan goed of direct mail niet een betere optie is dan e-mail. Vogelaar denkt graag met je mee. Neem nu contact op!